2011. április 1., péntek

Étkezés

Néhány szó a szükségletekről.

Elöljáróban megjegyezném, hogy a sógorék kosztja jó, csak nem olcsó – persze ez relatív.
Szeretik a húsételeket inkább szaftos lével, mint zsírosan főleg burgonyával és káposztával kiegészítve. A főzelékek nem járatosak, a zöldséget inkább párolják, olajjal vagy dressziggel kínálják. Itt szólnék a Gulasch-ról mert az náluk leginkább valami húsos zöldséges főzelékre hasonlít - semmi esetre a nálunk megszokotthoz, viszont sok helyütt megtalálható a kínálatban. Igen kedveltek az úgynevezett Mehlspeis-ok amelyeket tészta ételnek lehet fordítani de jobban takarja a valóságot ha lisztet mondunk.
Sógoréknál a sör a folyékony kenyér. Sok félét sok helyütt kaphatsz belőle, de hazai szemmel nem valami olcsó. Boltban minimum 1 inkább 2 Eur., vendéglőben kb. 4 Eur. A magyar határhoz közeli tartományokban kedvelt ital még a szőlő és gyümölcs must /Most/. Igen szomjoltó nedű – sokan esküsznek rá.

Alapvetően három lehetőség áll rendelkezésünkre.
Menza: – 4-6 Eur.
Gasthaus, Imbiss: – menü – 6-9 Eur és alacart – 10 – 18 Eur. Menü alatt két fogásos élelemre számíthatunk nem úgy mint itthon a kínaiaknál. Alacart 1-3-4 fogásos is lehet természetesen az ugyanígy növekvő, de 20-25 euróért kaphatunk levest, főételt salátával, édességet és akár kávét vagy sört is.
Kezdőknek hasznos észrevétel lehet, hogy a tulajdonosra úgy tekinthetünk, mint egy gazdára, különösen vidéki panziókban – hitel megszokott dolog persze csak amíg él a bizalom.
Egyénileg:
Ha szerencsések vagyunk és olyan nagy cégnél dolgozunk vagy munkásszálláson lakunk, ahol van menza, olcsón viszonylag egyszerűen tudunk étkezni - de ez a ritkábbik eset.
A munkásszállásokon általában van is konyha az alapvető gépekkel, berendezésekkel felszerelve - de eszközök nincsenek.
A legtöbben befizetnek a fogadósnál vagy egy közeli Imbiss-ben valami olcsó menüre és azt kiegészítik ezzel – azzal a boltból, ahol igen sokféle dolgot kaphatunk - csak vigyázni kell, mert könnyen elszállhatunk a büdzsével.
Bevásárláskor jobbára áruházláncok üzleteire számíthatunk különböző árkategória szerint. Kis településeken leginkább az ADEG láncolat található meg, némileg magasabb árakon. A városokban SPAR az ász, de van BILLA/drága/, LIDL, HOFER,ZIELPUNKT,PENNY stb. Találkozhatunk még kisebbségi boltokkal – alkalmazkodó képeseknek - és méregdrága belvárosi fűszeressel vagy pékséggel is ami sok mindent árusít.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jo reggel! Szeretnék segitséget kérni egy fö részére keresek szállást . Munkásszállo cimmel ha tudna segiteni .Nagyon jo az oldal váletlen találtam rá . Köszönöm kiváncsi

Megjegyzés küldése