2011. április 1., péntek

Utazás, közlekedés Ausztriában

Gördülés 2, 3 és sok tengelyen Ausztriában.

Gondolom - senkinek nem mond újat, hogy Ausztria hegyes, dombos ország. Az viszont szolgálhat némi új információval, hogy emiatt az ország közlekedése eltér a nálunk megszokottaktól.
Ausztria legtöbb települése kényelmesen megközelíthető közúton /ASFINAG/ és vasúton /ÖBB/ is köszönhetően a nálunknál sokkal fejlettebb út és vasúthálózatának. A gond csak az, hogy a geológiai adottságok végett mindegyik útvonal sokkal kacskaringósabb így az időtényező megnyúlik.
Közutakon:
A fő- és mellékutak jól karbantartottak, de az előbbiek számos településen vezetnek keresztül, míg az utóbbiak sok helyütt igen szűkek és kanyargósak, ezért a menetidő meghosszabbodásával ezeken az utakon is számolni kell.
Talán az autópályák a legrövidebbek, de ezek sem olyanok, mint nálunk. Sok, számunkra szokatlan kanyarral, fel és lemenettel tarkítottak, amelyek különösen télen jelentenek hosszabb menetidőt. Itt szeretném megjegyezni, hogy Ausztriába a tél beálltával kötelező a téli gumi használata és a hólánc megléte.


Vannak olyan autópálya és útszakaszok, ahol az általános pályadíjon (7,90eur) felül további útadót kell fizetni. Ezt különösen Salzburg megye déli területeire ill. Steiermark belső járásaiba igyekvőknek ajánlom a figyelmébe, de találkozhatunk Tirolban is ilyennel.
Végezetül, különösen a nagyvárosok környékén gyakoriak a torlódások és ezek akár órákkal is meghosszabbíthatják a menetidőt.
Vasúton, busszal:

Vasúton ÖBB és távolsági autóbuszon PostBus a legtöbb járási székhely megközelíthető, de a járatok ritkábban közlekednek mint minálunk és utána már csak a helyi buszjáratok PostBus és a taxi áll rendelkezésünkre.
Ne felejtsük el, hogy gyakran a munkahelyek, vidéken és a nagyvárosokban is nehezen megközelíthető helyen találhatóak nem egy munkáltató feltételül szabja a gépjármű használatát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése