2011. április 1., péntek

Törvények, Jogok, Kötelességek Ausztriában

Munkajog:
Ahhoz, hogy az ausztriai változásokat érzékeltethessem, kicsit részletesebben ismertetnem kell a vonatkozó jogszabályokat.
Ausztriában alapvetően az Ausländerbeschäftigungsgesetz (AuslBG) törvény szabályozza a külföldiek munkavállalási lehetőségeit. Ennek van egy záradéka (17) amely kimondja, hogy az új EU tagországok polgárai, mint mi magyarok csak korlátozottan vállalhatunk Ausztriában munkát. Ez a törvény 2008. 01.01.-től lehetővé tette bizonyos szakemberek foglalkoztatását Ausztriában, de csak ha a belföldi munkaerőpiac nem nyújt megfelelő munkaerőt a munkaadónak.

Természetesen az illetékes hivatalok gyakran tagadták meg az engedélyt erre a passzusra hivatkozva. Ennek eredményeként a munkaadók és közvetítők lemondtak az illető országból érkező munkavállaló alkalmazásáról, mert túl problémásak voltak és egy úgynevezett felszabadító levelet kértek tőlük. Ez csak menekülteknek és olyan munkavállalóknak volt, akik több mint egy éve hivatalos munkahellyel rendelkeztek Ausztriában. A fennálló engedélyeket persze csak egy évre adták, így nem sokan jutottak a levél birtokába.
Az eredeti törvény (AuslBG) korlátozása 2011. 04. 30. -ig érvényes és azt követően mi magyarok és még egy pár új tagország állampolgárai, korlátozás nélkül vállalhatunk munkát Ausztriában.>>>
Tartózkodási jog:
Tehát az említett dátum után az a magyar állampolgár, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb ideig szándékozik Ausztriában tartózkodni bejelentkezési igazolást /Anmeldebescheinigung/ kell kérnie az illetékes hivataltól /Meldeamt/. Ennek alapja az EU állampolgárok beutazási és letelepedési szabadsága. Ez az igazolás biztosítja az EU állampolgárok számára nem önálló foglalkozás - azaz munkavállalás - gyakorlását.>>>
Az Arbeitsbewilligung ezzel megszűnik nekünk.
Munkavállalói szerződés:
A munkáltatóval szembeni jogokat, kötelességeket a Kollektivvertrag testesíti meg amelyről itt olvashatsz.>>>
Végezetül elnézést kérek a nyakatekert fogalmazásért, de a jogi formulák nem engednek meg mást számomra és remélem a lényeg így is kiolvasható - szabad a pálya és a korábbiakkal ellentétben saját kézbe került az ügyintézés.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése